הדרת אנשים גילאי 40+

“אני רוצה להתייעץ איתך… או בעצם לבקש מימך עזרה.  אני עוברת תקופה קשה… מאז שפוטרתי אני שולחת קורות חיים, מתקשרת לחברים ולקולגות.. ואפילו לא זוכה לתשובה חיובית אחת .. אפילו לא לזימון אחד לראיון… ואני ממש מיואשת…. אני יודעת שיש לך קשרים ואולי אפשר להעביר אליך קורות חיים? עם כל הניסיון והתארים והכישורים שלי… אני מרגישה ממש דחויה… שלא לדבר על הישיבה הזו בבית, על המתחים במשפחה, על הדימוי העצמי שכל כך נפגע…. ”
זה התחיל לפני 4 שנים. עת הקמתי את הקתדרה ללימודי נשים בכירות “יהל” עם התמחות בתחום הכשרת נשים לדירקטוריונים בשיתוף אוניברסיטת בר אילן.
לקורסים של “יהל” מגיעות נשים שמחפשות העשרת עיסוק, רישות חברתי וכלכלי חדש, העשרת עיסוק, שינוי …. או מי שנמצאות בצמתים חשובים בחייהן ורוצות למנף את הידע הכישורים והניסיון שצברו במהלך שנות עבודתן לטובת התמקצעות חדשה- כהונה בדירקטוריון, מישרה ניהולית בכירה, ניוד לתחום ניהולי חדש….
רובן המכריע נשות עובדות ועסוקות, מיקצתן באות ללמוד כדי לעשות שינוי תוך כדי עבודה או לחשוב על דרך חדשה, העשרת עיסוק, כהונה בדירקטוריון, פתיחת צוהר להכרת תחומי ניהול חדשים ועודכבר מהשיחה הראשונה בה פנו אליי תלמידות ומשתתפות מהקורסים בבקשה לעזרה הבנתי שמדובר בתופעה.
ואכן שיחות כאלה הלכו והתרבו.

נשים מהשורה הראשונה במדינת ישראל- כולן אקדמאיות, בעלות תפקידים נחשקים במשק הישראל במגוון תחומים- עורכות דין , רואות חשבון, מדעניות וחוקרות, קצינות בכירות פורשות צה”ל, מנכ”ליות של חברות וארגונים, יועצות ארגוניות, מנהלות בנקים, נשות היי טק , תעשייניות, רופאות, נשות שיווק ומי לא…..
מי שמיצו תפקיד תובעני וחשבו כי שם בחוץ בטח מחכה מישרה מאפשרת יותר… נוחה יותר.. מי שפוטרו בשל צמצומים או התייעלות, מי שנפלטו מחברות שנסגרו… כולן מחפשות עצמן מחדש…ומה שהפתיע אותי היה הסיומת שבחרו בשיחה הזו…. כולן ללא יוצא מן הכלל ביקשו שלא אספר שהן מחפשות עבודה. שאלתי “למה”? מה, זו בושה? מחלה מדבקת? אות קין?… ואם לא אספר, כיצד אוכל לעזור ולפנות לגופים/חברות/אנשים ?….”כן, את מוזמנת לפנות … אבל שלא ידעו כאן בכיתת הלימוד שלי או מכרים קרובים שלי….

כן- נשים מתביישות בהדרתן משוק תעסוקה. הן מתמודדות בקושי רגשי עצום עם מצב חדש ואחר, שמגדיר אותן כ –    Overqualifiedאו בעצם סתם “מבוגרות מדיי….”?
חצית את גיל ה 40?  נעורייך מאחורייך…. צברת ניסיון ויש לך כישורים מוכחים וגם המלצות…. את באמת רוצה לעבוד, להיות חיונית, ליצור, לחפש משמעות… וגם יש לך קצת יותר זמן… הילדים גדלו… מירוץ החיים פחות דינמי… את כבר יותר בטוחה בעצמך.. את גם פנויה יותר ויכולה להגמיש שעות העבודה….  כל זה לא ממש יעזור לך כי בשוק התעסוקה מחפשים אנשים “לסביבת עבודה צעירה ודינמית”.. ומה לעשות- את כבר לא צעירה…למעשה… העתיד מאחוריך….
ואז תיבת הדואר שלך מתחילה להתמלא במעטפות מבויילות שלתוכם מתקפלים מכתבים מייאשים עוד יותר בנוסח די קבוע….
“ברצוננו להודות לך על המאמצים שהקדשת לנו בבחינת התאמתך לתפקיד בחברתנו.
התרשמנו מכישוריך האיכותיים ומנכונותך.
ברשותך, אנו שומרים לעצמנו את הזכות לפנות אליך בעתיד ומאחלים לך הצלחה רבה בהמשך דרכך המקצועית”
מכתבים בעלי גוון אחיד, שמסבירים לנו בעדינות אך בתקיפות כי הם אינם מעוניינים בנו… הם דוחים אותנו על אף כישורינו ויכולותינו…

אז אם לא די בכך שדחינו אתכם, ובעצם זכויות אצלנו כבר אין לכם…. לנו מכל הסיפור הזה צמחה זכות- הזכות לשמור על פרטיכם ולהרחיב מאגר המידע שלנו, למקרה שלפתע תעלה לה הזדמנות… ואולי ורק אולי נפנה אליכם שוב.
ויש כאלה- שנתפשים לשורה הזו- שפותחת צוהר דק לתקווה, ועל זה נאמר “אין חוק נגד אשליות…”
כך מתנהל שוק התעסוקה 2014 במדינת ישראל, והתופעה מכרסמת ומתרחבת זה כמה שנים.
אז מי הצעירים ומי הם המבוגרים ולמה קיימת תופעה מדאיגה המדירה אנשים משוק תעסוקה בגילאי 40 +? ולמה המדינה לא ממש פועלת בנושא כה אקוטי המשפיע על חיינו בארץ הזו?

מאז ההתוודעותי לתופעה גמלה בי ההחלטה לפלס דרך ולהעלות פתרונים. הבנתי שניסיונותיי למצות קשרים אישיים יכולים לסייע במציאת עבודה לנשים בודדות גם אם עלו יפה, נותנים מענה צר מלהכיל. כל יום נוספות עוד ועוד נשים למעגל האבטלה. כמוהם כמובן גם גברים.
הדרת אנשים משוק תעסוקה בגילאי 40+ בשל גילם הינה תופעה ההולכת ומתרחבת, פוערת פערים, מפרקת משפחות, זונחת אזרחים לשנים ארוכות של טלטלה כלכלית ונפשית, מעלה תחלואים, מעלה ייאוש ומרחיבה את גבולות אי היציבות.
במדינת ישראל בה תוחלת החיים הינה מהגבוהות בעולם, תופעת הגילנות ניכרת כמדאיגה עוד יותר.
מגמת ההדרה התעסוקתית על בסיס גילנות צפויה לגדול במידה והחוק לשוויון הזדמנויות בעבודה לא ייאכף ובמידה ולא יוטמעו מודלים להעסקה רב-גילאית.
מדינת ישראל תידרש לתוכנית לאומית להקמת מרכז הסבה לאומי שיכשיר עובדים להסבות מקצועיות . בשוק תעסוקה משתנה נידרש “להמציא עצמנו מחדש” כל העת.
בשנת 2008 עמד שיעור ההשתתפות בכוח העבודה בגילאי 45-54 על 77.5% – מתוכם 84% גברים, 71% נשים.  בקבוצת גילאי 55-64 חלה ירידה לאחוז המועסקים בגילאים אלה ל- 61%. עומק האבטלה ניכר כעולה עם הגיל .
נוכח העובדה כי מובטלים החווים אבטלה ממושכת אינם רשומים בלשכות התעסוקה ואינם מקבלים דמי אבטלה (אחרי התקופה הקצובה להם) חסרים נתונים אודות הבלתי מועסקים , וניכר כי אוכלוסיה זו הולכת ומתרחבת.

עמותת “פני”ם חדשות”– פרלמנט נשים ישראליות מנהיגות, הינה עמותה א-פוליטית, שחזונה קידום נשים לעמדות מפתח בחברה הישראלית ולמוקדי השפעה, חוללות שינוי תפישתי לעניין יתרונותיהן של נשים בהנהלות ובמרחב הציבורי בכלל, והטמעת רעיון המגוון.-DIVERSITY
העמותה חרתה על דיגלה לפעול בתחום זה ובמהלך שלוש השנים האחרונות הקימה לובי בכנסת (שכבר צלח כמה כנסות מאז…. והנה אנו בפיתחה של מערכת בחירות שוב..) והובילה להקמת שדולה לקידום תעסוקת בני 40+ ,שכיום עומדים בראשה שני חברי כנסת- חה”כ איתן כבל וחה”כ אראל מרגלית.
לפני מספר חודשים הכין הפורום המשפטי של העמותה, בו חברות 10 עורכות דין מוכשרות טיוטא להצעת חוק , אשר  הונחה זה מכבר על שולחן הכנסת.
העמותה פועלת במספר מישורים באופן הוליסטי כדלקמן:
1.טיוטא להצעת חוק לעידוד מעסיקים להעסקת בני ובנות 40+ – הצפת הערכים המוספים, הצעה למתן תמריצים למעסיקים ושורת פתרונות. ההצעה הונחה על שולחן הכנס  לפני חצי שנה . עם הקמתה של הממשלה החדשה במרץ 2015 תפעל העמותה לחידוש הפעילות לקראת הבאתה של ההצעה לקריאה טרומית.
2. הקמת שדולה לקידום תעסוקת בני 40+ בכנסת – העמותה קיימה לובי בין כל סיעות הבית והובילה הקמת השדלה בכנסת . ראשי השדולה – חברי הכנסת איתן כבל ואראל מרגלית מובילים עם העמותה ועם גורמים ממלכתיים וחברתיים  פלטפורמה רחבה להעלאת פתרונים ושיתוף כל ארגוני הגג ליצירת שינוי .
3. מחקר אקדמי, אוניברסיטת בן גוריון–  העמותה קיימה כנס בחודש ינואר 2014 להשקת האמנה אשר נוסחה בקפידה , עליה חתמו ח”כים, אישי ציבור , מנכ”לים של חברות ואנשי רוח- תכליתה בהעלאת המודעות של המעסיקים ליתרונות העסקתם של בני הגילאים 40+, הערך המוסף החברתי והכלכלי, והסינרגיה שהינם מביאים לארגון.  במעמד הכנס אשר התקיים בתאטרון גבעתיים השתתפה בפאנל פרופ’ רבקה כרמי נשיאת אוניברסיטת בן גוריון.  חלי פרידמן, מיידת העמותה ויו”ר, ביקשה להפנות לפרופ’ כרמי שאלה מעל הבמה לגבי תרומתה של האוניברסיטה לעריכת מחקר בנושא, אשר לדאבוננו לא נחקר ואין מספיק נתונים… . פרופ’ כרמי הבטיחה עוד באותו ערב, במעמד כל הנוכחים כי זכינו וכבר למחרת בבוקר תשוב אלינו , כאשר התשובה כבר חיובית מראש.   אמרה-וקיימה- למחרת כבר קיבלנו הקצאה לשני חוקרים. היו”רית של פורום 40+ מטעם העמותה, יו”ר העמותה וחברות הצוות הדרימו לאוניברסיטת בן גוריון, הציגו האיפיונים למחקר ונפגשו עם החוקרים.
תוצאות המחקר הראשוניים הנוגעים לעמדות המעסיקים פורסמו לפני כשבועיים במסגרת ישיבה שנערכה בתל אביב.
4. אמנה – כאמור העמותה ניסחה והפיצה אמנה לקידום תעסוקת בני 40+ (תוך שימת דגש לבידול שיש לייצר עבור נשים שממילא מודרות יותר משוק תעסוקה) . 
5. הקמת ועדת היגוי – העמותה מזמינה מנכ”לים/יות של ארגונים מכל המשק להשתתף במשימה חברתית ראשונה במעלה ולהביא מתפישות עולמם הכלכליות והחברתיות לסיבות הדרת בני 40+ משוק תעסוקה.  ישיבה ראשונה של ועדת ההיגוי התקיימה לפני כחודש. ועדת ההיגוי תכתוב מסמך מסכם שיישען על דעותיהם והצעותיהם לפתרונות של המעסיקים, בעיניים של מי שבסופו של דבר מקבלים או דוחים מועמדים לעבודה.
אנו קוראות לעוד ועוד בעלי תפקידים, מנהלי ארגונים, מנהלי משאבי אנוש ובעלי דעה בתחום להיות חלק ממפעל חברתי חשוב אשר משימתו להציג בפני שר האוצר הבא ובפני הממשלה עמדת המעסיקים וסבירות שיתופי הפעולה העתידיים בין הממשלה למעסיקים, על בסיס הבנות אלה.
בישיבת ועדת ההיגוי ניכר סיעור מוחות מעניין ומאתגר בין מנכ”לים של חברות ומנהלי משאבי אנוש המביאים ומעלים גישות כלכליות מול גישות מקצועיות לגיוס והשמת עובדים.
6. הקמת ועדת היגוי מטעם המובטלים – בהלימה לועדת ההיגוי מטעם המעסיקים מוקמת בימים אלה ועדת היגוי מטעם המובטלים אשר יעלו התרשמותם לעניין הדרתם משוק תעסוקה, ניסיונם, תפישותיהם והמציאות המורכבת של הדרתם על כל מורכבויותיה.  פרי עבודתה הסופי של ועדה זו יהיה נייר עמדה אשר יוגש כחלק מהפעילות הכוללת לאוצר ולממשלה.
7. כנס קריירה – “נשים, קריירה ומה שביניהם” , ראש העין – בחסות ראש העיר ראש העין, שלום בן משה יתקיים ביום 24 בפברואר 2015 בהיכל התרבות החדש בעיר. בכנס יתקיים פאנל ושולחנות עגולים, וכן ישתתפו מומחים בתחום הדרה משוק התעסוקה וכן יתארחו החוקרים מאוניברסיטת בן גוריון. 
8.תוכנית מנטורינג “מינף” של העמותה- נשים למען נשים- 
לצד אלה, נשים מביאות רוח אחרת לשולחנות המשא ומתן וכן לפתרון סכסוכים, מה שיוצר סינרגיה מסנכרנת להפליא עם גברים.
“אנחנו טובות, בלי טובות”- זו על רגל אחת כל התורה.
אז נכון- יש חקיקה לייצוג הולם, ומקומות משוריינים לגברים- כי המחוקק/ת רצו לעשות צדק. וטוב שכך.  אך לעיתים יהא זה מעליב להקצות לנו הנשים מקומות, רק משום שאנו נשים ולא משום שאנו ראויות.
ובכל הקשור להדרת נשים משוק תעסוקה. נכון – מדובר בנשים וגברים כאחד. אך לנשים קשה עוד יותר. הן כבר פחות אטרקטיביות בעיני המעסיקים, כבר לא ממש נעים לבקש מהן להכין קפה… להישאר שעות נוספות… להגיע בשעות מאוחרות.. בעיקר עם המעסיק יכול להיות לעיתים הבן שלהן… לפעמים אולי הנכד…
קיים פלח באוכלוסייה הנשית הבוחר לאחר תקופה ממושכת של ניסיונות להשתלב בשוק התעסוקה לפנות לדרך עצמאית.
העדר ניסיון בתחום ,חששות וכן תחושת הכשלון מעיבים לעיתים על הדרך החדשה.
כנשים, אנו מודעות לעוצמות שלנו אך ערות מאוד גם לחולשות.
מכאן אנו בעמותת “פני”ם חדשות” פיתחנו תוכנית מנטורינג מנשים לנשים- המעניקה ליווי מקצועי של נשותינו בדרך לעסק עצמאי, לצד תמיכה רגשית בתהליך וכתף נשית רחבה ואוהדת.
תוכנית “מינף”- מרכז יזמות נשות פרלמנט-  מאפשרת לכל אישה יזמית בכל שלב בחייה העסקיים- הן בשלבים הראשוניים והן בשלבים מתקדמים להשתלב בתוכנית מנטורינג ובליווי אישי להגיע ולהגשים. 
העשייה הברוכה של העמותה מאופיינת בחברות איתנה ותומכת בין כל נשות העמותה, מרחב עשייה ופרגון הדדי אמיתי, הנובע מהרצון הכן והאמיתי לחולל שינוי בתפישה החברתית לעניין המגדרי, לא על קדושת השיוויון לבדה, כי אם על הסינרגיה שמייצרת ההזדמנות השווה, על הצורך האמיתי שלנו כחברה וכמדינה לצעוד יחד ולהגשים, לצעוד יחד ולשנות, למען חברה טובה יותר ומתוקנת יותר במדינת ישראל.
ואלה אינן סיסמאות ריקות- “פני”ם חדשות” הינה עמותה שכל חברותיה ללא יוצא מן הכלל פועלות בהתנדבות, במסירות ובחברות, אין משכורות, אין תורמים, וכל ההכנסות הינם דמי חברות סמליים שנתיים לפעילות השוטפת, וכמובן הנכסים היחידים אך העצימים הם ההון האנושי המשובח, בדמותן של חברות העמותה, כולן נשים אקדמאיות, בעלות תפקידים מובילים בחברה הישראלית בכל קשת העיסוקים המגוונת במשק הישראלי.
חברות העמותה קוראות לנשים בכירות ואקדמאיות להצטרף לשורות העמותה, לפעול ולחוש כיצד ניתן לשנות ממקום של עוצמה משותפת, לחוות עשייה חברתית וציבורית במיטבה, לתרום ולהיתרם.
כמו”כ העמותה קוראת למנכ”לים/יות ולמנהלים בכירים בארגונים לקחת חלק פעיל ואקטיבי בשינוי שוק התעסוקה ובסוגיית הדרתם של בני ובנות 40+ ולהצטרף לועדת ההיגוי שלנו, להיות חלק ממעצבי שוק התעסוקה של המחר וסוכני השינוי .
חלי פרידמן – יורי”ת העמותה פנים חדשות