למה לפזר את ההשקעות?

נופיה אוחנה- MBA 

יועצת פיננסית , מלווה פיננסית למיזמי נדל”ן, דירקטוריות “רמי לוי שיווק השיקמה בע”מ, מרצה לניהול וסדנאות לפיננסים (לשעבר מנהלת המשכנתאות של הבנק הבינלאומי)

כיום מלווה פיננסית יזמי נדל”ן נשים ומשפחות, דירקטורית בחברת רמי לוי שיווק השקמה בע”מ, מלמדת חינוך פיננסי בבית ספר למחוננים ומצטיינים בראשל”צ מרצה ומעבירה סדנאות להתנהלות פיננסית נכונה.

לפני כשלוש שנים סיימתי 38 שנות עבודה בבנק כיהנתי כמנהלת במספר סניפים ובתפקידי האחרון ניהלתי את מחלקת המשכנתאות וליווי קבוצות רכישה של הקבוצה הבנקאית הכוללת 5 בנקים.

מתנדבת בבית של סוזן כ 18 שנים וחברה בוועד המנהל, ממייסדות עמותת פנים חדשות .חברה בפורום הפיננסי ובוועד המנהל עד לפני כשנה.

בימים אלה כאשר נשות העמותה מעשירות את כולן בידע שלהן התבקשתי גם אני לכתוב. 

יכולתי לספר את סיפור חיי והתובנות מהדרך אותה עשיתי מתחילת דרכי כקופאית בטלר אל תפקיד בכיר בהנהלה. גיליתי שאנו כנשים, נדרשות לתכונות נוספות מעבר לנדרש בקידום רגיל בעבודה.

חשבתי שיעניין לפתח את נושא האישה בעולם הגברי, להזכירכן, לפני כ 40  שנה רק גברים שימשו כמנהלי סניפים ובתפקידים בכירים בבנקים ורק גברים עסקו בעולם הנדל”ן, איך לומדים את הנושא? איך הופכים להיות חלק מעולם שמערים עלייך קשיים כדי שלא תהיי חלק ממנו?

אפשר היה לדון בנושא קידום בעבודה לתפקידים בכירים. איך מנהלים חיי משפחה יחד עם עבודה כה תובענית ושלוש בנות, עם גירושין בדרך ללא כל עזרה.

אפשרות נוספת הייתה לכתוב על התכונות הנדרשות להצלחה, מהו העירוב הנכון של אותן תכונות אשר מביאות להצלחה, מהם הקשיים, איך מתגברים עליהם.

על נושאים אלה ועוד אני מרצה ומלמדת.

בימים אלה כאשר כולנו בבתינו עקב מגפת הקורונה הארורה שתפסה אותנו אני בוחרת לדבר על המצב הכלכלי שהולידה המגפה.

בשנות עבודתי הרבות כמנהלת סניפים נתקלתי בכל סוגי האוכלוסיות כאשר בלטה במיוחד אוכלוסיית הנשים אשר מרביתן נמנעו ממעורבות בניהול משק ביתן, סמכו על בן הזוג, לא היו מעורבות בעסקיו התנהלו במשק ביתן בהתאם לצרכים ללא כל תכנון וביום אחד, חרב עליהן עולמן.

וראיתי הרבה ימים כאלה… בן הזוג נפטר, הודיע כי רוצה להתגרש, הפך לפושט רגל ועוד.

כמעט בכל המקרים ניתן היה להימנע מהרס כלכלי.

והחלטתי, שביום מן הימים ,כשיתאפשר לי, אעשה כל שביכולתי ללמד נשים להתנהל נכון, לא לפחד ממעורבות פיננסית , לנהל שיח כלכלי, להתכונן לפנסיה, לתכנן את בר המצווה, את לימודי וחתונת הילדים כל אחת בהתאם לצרכיה, וכחלק מהתכנון לחשוב גם על היום שבו יחול שינוי כלכלי.

ובכל הרצאה שלי ובכל ליווי פיננסי שלי נתקלתי בהתנגדויות:

הדירות רק עולות כבר יותר מעשור, הביקושים לא ירדו, יש כל הזמן חוסר בדירות, למה לא להשקיע בדירות?

מגיל 30 לחסוך לפנסיה?

למה לפזר את ההשקעות?  הבורסה לאורך זמן מוכיחה את עצמה.

ועוד ועוד אמירות כאילו מה שהיה הוא מה שיהיה, וכל הסברי כי יכול שיקרה משהו חריג, מלחמה אינתיפדה, אלו הדוגמאות שהיו לי, כולן נהדפו באמירות כמו, נכון אבל זה מסתדר אחר כך מהר מאד.

והנה באה הקורונה.

ברור לי שמעתה כולם יבינו שהבלתי צפוי יכול לקרות ואנו צריכות להעירך אליו והלוואי שלא יבא.

אז בתקופה הקרובה נראה ירידות בבורסה, נראה ירידה במחירי הדירות והשכירויות ונתפלל שמרבית המובטלים ימצאו מהר עבודה וישתקמו. אבל ברור שנצא לעולם כלכלי אחר.

יש לנו זמן היום לסדר את ארון הבגדים ולבדוק עם עצמנו האם באמת אנחנו צריכות את כל כמויות הבגדים, נעליים, תיקים, איפור, כלים,…. והרשימה ארוכה.

יש לנו זמן עכשיו לבדוק כמה אנחנו מרוויחים, מהם ההוצאות הקבועות שלנו, איך ניתן להוזיל אותם, אולי לצמצם אותם ולהיערך כבר עכשיו לימים אחרים,  מחושבים ומתוכננים עם ראיית צרכי העתיד.

זה נכון תמיד ובימים אלה במיוחד.

שיסתיים לכולנו מהר ובטוב אמן.

חג שמח